Karma holistyczna Healthy Doggie

ZOBACZ NASZE REFERENCJE:

RZETELNA FIRMA

Karma WOLFSBLUT

POLECANE SKLEPY

Algi morskie/100% wodorosty WOLFSBLUT 500g

  • Dostępność: Dostępny
  • Producent: HEALTHFOOD24 GmbH (Germany)
  • Cena: 96,00 zł
  • szt.
  • Poleć produkt
ALGI MORSKIE/100% WODOROSTY WOLFSBLUT - Suplement diety dla psów, kotów i koni
 

Mieszanka wodorostów morskich Wolfsblut stanowi kompozycję różnych alg, zaspokajającą zapotrzebowanie na substancje mineralne i zapewniającą witalność.

 

Zastosowane przez nas surowce pochodzą z różnych regionów Ziemi i mórz. Podlegają kontroli i oczywiście nie zawierają szkodliwych pozostałości. Wodorosty zbierane są ręcznie i tego samego dnia ostrożnie suszone tak, że wszystkie ważne składniki odżywcze zostają zachowane.

 

Wodorosty rosną we wszystkich morzach świata. Różnią się kolorami i kształtem, jak też głębokością występowania. Wraz ze swym bogactwem witamin, składników mineralnych i ponad 60 elementami śladowymi zaliczają się do prastarego pożywienia wszystkich istot żywych. Wodorosty zostały podzielone na 5 kategorii. Każda roślina ma swe specyficzne właściwości. Do wodorostów nazywanych również roślinami morskimi lub algami morskim należą:

  • Algi ramienicowe (Charophyceae)
  • Brunatnice (Phaeophyceae)
  • Zielenice właściwe (Chlorophyceae)
  • Morskie rośliny kwitnące (Angiospermae)
  • Krasnorosty (Rhodophyceae)

 

Wodorosty i ich znaczenie jako suplementu diety dla ludzi i zwierząt

Zawierające różnorodne witaminy, składniki mineralne, aminokwasy i substancje odżywcze wspomagające witalność, naturalnie rosnące rośliny morskie dostarczają najważniejszych życiodajnych składników – są fundamentem witalności i zdrowia. Rośliny morskie zawierają jeszcze wiele ważnych substancji odżywczych, których nie ma już dziś w zwykłym, produkowanym przemysłowo pożywieniu. Te makroskładniki odżywcze potrzebne są do budowy komórek w organizmie.

 

Należy podkreślić działanie wspomagające:

  • Odbudowę bakteryjnej flory żołądkowo-jelitowej
  • Wzrost apetytu
  • Rozkład substancji toksycznych
  • Wchłanianie kwasów tłuszczowych i minerałów
  • Doprowadzanie chlorofilu
  • Łagodzenie chronicznego reumatyzmu i choroby zwyrodnieniowej stawów
  • Łagodzenie alergii

 

Udowodniono następujące działanie wspomagające zawartych w wodorostach polisacharydów, jak też różnorodnych pigmentów:

  • Oczyszczanie przewodu pokarmowego
  • Oczyszczanie nerek
  • Oczyszczanie krwi i naczyń chłonnych

 

Naukowcy hiszpańscy odkryli, że ciała balastowe zawarte w wodorostach mają działanie antymutacyjne (zdolność zapobiegania mutacjom komórek, stanowiącym potencjalny czynnik ryzyka przy powstawaniu nowotworu), jak też silne własności antyoksydacyjne.

 

Historia

Od czasów starożytnych wodorosty stanowią stały element pożywienia ludzi i zwierząt. Jest to zrozumiałe, gdy się pamięta, że życie powstało w morzu. Algi są podstawą wszelkiego życia. Zaliczają się do pierwszych roślinnych organizmów żywych, które egzystują w oceanie pokrywającym dawniej całą powierzchnię Ziemi i dzięki swej zdolności do przeprowadzania fotosyntezy przetwarzają światło słoneczne na energię chemiczną. Tymi roślinami odżywiały się z kolei pierwsze zwierzęta morskie; to znaczy, że bez alg nie mogłoby w ogóle powstać żadne życie zwierzęce. Bez nich nie byłoby również nas, ludzi..

 

Inaczej niż w przypadku zwykłych roślin wymiana substancji odżywczych w algach odbywa się bezpośrednio z komórki do komórki, a nie poprzez układ naczyniowy. Komórki filtrują wodę morską dzięki procesowi osmozy, przy czym w znacznym stężeniu zmagazynowaniu ulegają ważne dla życia składniki odżywcze. Każdy rodzaj alg morskich ma własną specyficzną strukturę, specjalny skład chemiczny i posiada cechy, których nie mają inne rodzaje alg.

Już przed ponad 10.000 lat roślinne produkty z morza należały do kultury japońskiej. Jak na całym kontynencie azjatyckim ich znaczenie było na tyle duże, że na chińskim i japońskim dworze cesarskim wodorosty uchodziły za wartościowy prezent. Religia buddyjska od stuleci zaleca spożywanie roślin morskich. W świecie zachodnim niewiele było miejsc, w których wodorosty należały do jadłospisu. Należałoby tu wymienić przede wszystkim Irlandczyków i Bretończyków. W Irlandii jedzono „bawa lawr“, piure z wodorostów. Bretończycy preferowali korzenny, galaretowaty deser o nazwie „pioca“, mieszankę z wodorostów i słodzonego mleka. W dzisiejszych czasach, gdy kuchnię azjatycką spotkać można na całym świecie, również na naszych szerokościach geograficznych przeznaczone dla ludzi i zwierząt rośliny morskie stają się coraz bardziej popularne.

W przeciwieństwie do produkowanych sztucznie suplementów diety algi zawierają wszystkie potrzebne naszemu organizmowi naturalne substancje wspomagające witalność. Jednocześnie tworzą one związki organiczne, a więc naturalne, które nasz organizm może przyswajać znacznie łatwiej niż substancje wytwarzane syntetycznie.

Podaż jest rozbudowana – rośliny w różnych kolorach i kształtach oferowane są jako płatki lub w postaci całych liści, świeżych lub suszonych. Z różnorodności aromatów korzystają w tej samej mierze ludzie i zwierzęta. Te wzmacniające rośliny zaopatrują ludzi i zwierzęta w witaminy i składniki mineralne w najbardziej naturalnej i pierwotnej postaci. Do dziś nie zbadano jeszcze w pełni wielu aktywnych, pozytywnych substancji w nich zawartych.

 

Kolory wodorostów

Rośliny morskie występują w różnych kolorach. Najczęściej spotyka się kolor zielono-brązowy i czerwony. Kolory te wynikają z różnorodnych zestawień pigmentów roślinnych. Odpowiada za to światło. Woda pochłania promieniowanie czerwone i podczerwone już kilka metrów pod powierzchnią lustra. Natomiast światło ultrafioletowe przenika wodę do głębokości 10 metrów. W tym rejonie występują głównie kolory zielono-niebieskie. Im większa głębokość, na której rosną rośliny morskie, tym ciemniejszy jest ich kolor. Rośliny czerwone, do których zaliczają się np. algi Dulse, mają bardzo dużą zawartość witamin typu B. Naukowcy japońscy odkryli, że rośliny o barwach od czerwonej do liliowej zawierają 5 różnych rodzajów biologicznie aktywnych kompleksów witamin z grupy B. Po intensywnych studiach zdecydowaliśmy się na mieszankę, która odpowiada esencjonalnym wymaganiom mineralizacji Państwa czworonożnego towarzysza.

 

Poniżej chcielibyśmy trochę przybliżyć korzyści, składniki i działanie poszczególnych elementów mieszanki wodorostów morskich Wolfsblut:

 

Listownica palczasta (Laminaria digitata)
Składniki i potencjalne właściwości
Istotnym składnikiem listownicy palczastej jest laminaryna, substancja, która po raz pierwszy wyodrębniona została z rośliny w 1885 roku przez Schiedelberga. On nadał jej nazwę laminaryna w oparciu o nazwę algi: Laminaria (kapusta morska). Chodzi tu o polimer o działaniu częściowo podobnym do heparyny, ale zredukowanym. Istnieją dwa rodzaje: rozpuszczalna i nierozpuszczalna. W próbach laboratoryjnych wykazano działanie obniżające zawartość tłuszczu w krwi. Poza tym występują kwas alginowy, mannit, a także jod. Jod jest podstawowym elementem syntezy hormonów tarczycy. Hormony te stymulują zużycie tlenu komórkowego i biorą udział w procesach metabolizmu tłuszczów i węglowodanów. Pozytywne efekty palczastej kapusty morskiej tkwią w zawartych w niej substancjach obniżających zawartość tłuszczu w krwi (jodowane elementy z grupy aminowej). Antyseptyczne właściwości jodu wykorzystywane są już od dłuższego czasu w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Palczasta kapusta morska zawiera nawet dziesięciokrotnie więcej jodu niż Fucus vesiculosus.

 

Palczasta kapusta morska jest specjalnie przystosowana do pobudzania przemiany materii i odtruwania organizmu.

 

Algi Dulse (Palmaria palmata)
Składniki i potencjalne właściwości
Poza dużą ilością witaminy C algi Dulse zawierają przede wszystkim lizynę: lizyna jest aminokwasem, występującym w roślinach tylko w niewielkiej ilości. Wykorzystuje się ją do pobudzania funkcji żołądkowych i jelitowych. W połączeniu z witaminą C może ograniczać rozmnażanie się Herpesvirus simplex. Palmaria palmata można uznać za „algi trawienne”. Zawarta w nich specjalna kombinacja witamin, minerałów i aminokwasów czyni z nich zdatny środek PRZECIWSTRESOWY.

 

NORI (porphyral umbillicalis)
Składniki i potencjalne właściwości
Kwasy tłuszczowe: Liczne badania tłuszczów zawartych w Porphira umbillicalis udowodniły, że występują tam esencjonalne, wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe. Mają one podstawowe znaczenie dla organizmu, ponieważ nie jest on w stanie sam dokonywać ich syntezy. W związku z tym należy je doprowadzać do organizmu wraz z pożywieniem. Porphira umbillicalis zawiera szczególnie dużo wielokrotnie nienasyconych kwasów tłuszczowych: kwas linolowy, kwas linolenowy, kwas gamma linolenowy, kwas eicosapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA).

 

Kwasy EPA i DHA: Zapobiegają zbrylaniu się płytek krwi. Odgrywają znaczącą rolę w zapobieganiu stwardnieniu tętnic, ponieważ obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Kwasy tłuszczowe Porphira umbillicalis różnią się od innych brakiem tak typowego rybiego zapachu i są odporniejsze na utlenianie.

Proteiny: Dzięki procesowi ekstrakcji przy pomocy reakcji alkalicznej można było dowieść, że w proteinach Porphira umbillicalis znajduje się od 11% do 14% azotu. Aminokwasy są bardzo podobne do tradycyjnych protein. Ich skład jest jakościowo lepszy niż skład roślin lądowych, ponieważ jest bardzo zbliżony do białka jaja kurzego.

NORI (Porphira umbillicalis) uznać można więc po prostu za algi dodające sił. Do polecenia zwłaszcza w okresie wzrostu psów i w czasie rekonwalescencji.

 

Sałata morska
Sałata morska (Ulva lactuca), nazywana również sałatą delikatną, jest wielokomórkową algą zieloną. Sałata morska zawiera szczególnie dużo magnezu, wapnia, jak też witaminy A, witaminy B12 i witaminy C. W Europie sałata morska jest ulubionym warzywem morskim. Jej świeży, zielony kolor i delikatna konsystencja przekonują konsumenta. Sałata morska spożywana jest w postaci sałatki lub jako dodatek do zup. Nadaje się również do marynat lub owijania ryb przeznaczonych do duszenia.
Ulva lactuca ma niezwykle dużą zawartość magnezu, która może osiągnąć 2 do 3% suchej masy i jest dodatkowo bogata w wapń. Poza tym Ulva zapewnia ilości witaminy B12 przewyższające niekiedy jej zawartość w produktach zwierzęcych. Czyni to sałatę morską bardzo wartościowym produktem spożywczym.

 

Taśma (Enteromorpha)
Taśma, zwana też Enteromorpha compressa, zalicza się do alg zielonych i ma bardzo zróżnicowaną wielkość, od kilku centymetrów do jednego metra długości. Ten rodzaj alg rośnie zwłaszcza wiosną w płytkich wodach wzdłuż wybrzeża atlantyckiego, w Pacyfiku i w Morzu Śródziemnym.
Enteromorpha jest bogata w witaminy, minerały, takie jak magnez, wapń i proteiny. W Azji należy do tradycyjnych warzyw i jest stosowana w wielu potrawach.
 
 
ZALECENIA ODNOŚNIE KARMIENIA
 

Waga psa

Ilość karmy

(podana dawka 2x dziennie, co 12 godzin)

5 – 25 kg

1/2 – 1 łyżeczki

25 – 50 kg

1 – 1 1/2 łyżeczki

50 – 70 kg

1 1/2 – 2 łyżeczek